Mitt foto
Navn:

Øyvind Gaarder Andersen er lektor ved Høyskolen for ledelse og teologi på Stabekk, som nettopp er opprettet av baptistene og pinsebevegelsen. Han underviser også ved Hedmarktoppen og Sandvik Folkehøyskole. Andersen er født i Bergen og vokste opp der. Pinsekirken Tabernaklet var hans åndelige hjem. I 1979 ble han cand.theol. ved Menighetsfakultetet. De senere år har han reist en god del som forkynner til ulike land, spesielt til Russland og Afrika. Andersen har skrevet flere bøker. Den siste, som kom ut i juni er "Våg å tenke - våg å tro!", en bok om trosforsvar. Dessuten er Andersen daglig leder i stiftelsen Global Misjon.

lørdag, august 11, 2007

Er prinsessen blitt satt i gapestokk?

I et intervju sendt på NRK lørdag kveld sier prinsesse Märtha Louise blant annet: Media eksisterer jo som en slags gapestokk hvor man bare kan si hva man vil om hvem som helst. Det har jeg opplevd i mange deler av livet mitt. Det er jo ikke bare nå.

Er Märtha Louise blitt mobbet og satt i gapestokk de siste ukene? Svaret er troligvis både ja og nei. Spørsmålet er hvordan man kommenterer hennes nyreligiøse uttalelser og tiltaket med en skole hvor man skal lære å kommunisere med engler. Selv om vi er dypt uenig, skal vi alltid uttale oss med respekt og omtanke.

Ytringsfrihet
Men det ville være umulig å la være å komme med kommentarer til prinsessens utspill. Vi har ytringsfrihet. Og når prinsessen offentlig tar til orde for det som åpenbart er religionsblanding, må det bli reaksjoner.
Det bør bli det, spesielt fordi hun har den posisjonen hun har. Hun har stor innflytelse og påvirker mange mennesker på grunn av det. Derfor blir det hun sier og gjør veldig viktig. Selv om hun vil definere seg som kristen og sier at hun vil tilhøre Kirken, går hun likevel inn for en form for New Age åndelighet. Og dette må vi advare mot fordi det fører folk vill - bort fra Jesus Kristus som den eneste veien til Gud (Joh 14, 6).
Vi tror på engler, Guds engler, Men den åndelig verden er ikke bare god, eller nøytral. Satan kan også skape seg om til en lysets engel, og hans engler med ham. Derfor beveger man seg inn i et farlig minebelagt område om man søker kontakt med den åndelige verden uten å gå gjennom Jesus Kristus.
Dette kan vi ikke tie om.

En takk til Kokkvold
Likesom i striden om Muhammed-karikaturene har generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund nok en gang rykket ut til forsvar for ytringsfriheten. Han sier blant annet: Gapestokk som en generell karakteristikk av norske medier er dypt urettferdig. Han peker på at prinsessen selv har valgt å gå ut offentlig med sitt forhold til engler.
- Vi lever altså i et åpent samfunn der dette vekker oppmerksomhet og dermed debatt, sier han.

Kokkvold fortjener takk for sitt stadige modige forsvar for ytringsfriheten.

Pluss og minus
Nå er det pluss og minus ved Märtha Louises utspill. Minuset er at hun presenterer en åndelighet på avveie. Men samtidig er det også en positiv side: et sterkere fokus på åndelige spørsmål. Dette vil jeg komme tilbake til i en ny artikkel.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kirken må ta det største ansvaret fordi de har neglisjert og oversett det overnaturlige aspektet i kristenlivet- både i teologi og praktisk trosliv.Nå går Ola og Kari over bekken etter vann. Hvorfor? fordi kirken selv har vert uten svar på menneskets søken etter åndelige realiteter.

9:31 a.m.  
Anonymous Anonym said...

narrow minded answer maskin

10:15 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Spirit minded prayer engine!

7:36 a.m.  
Anonymous Anonym said...

For Guds skyld la oss ikke som kristne blande oss inn i den offentlige religiøse debatten.Vi vet jo sannheten.Paulus hadde større grunn til å skrive i avisene enn oss.Men han lot være når han så avgudsbildene.La ikke kristne argumentere mot avbilder(tanker på avveier)Ikke i media ihvertfall.

4:08 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Hei Øyvind...

Koselig å lese om alt det bra som skjer. Jeg vil legge igjen en hilsen til deg og ønske deg de beste ønsker.

Mvh Frank

myrenfrank@hotmail.com

2:21 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home