Mitt foto
Navn:

Øyvind Gaarder Andersen er lektor ved Høyskolen for ledelse og teologi på Stabekk, som nettopp er opprettet av baptistene og pinsebevegelsen. Han underviser også ved Hedmarktoppen og Sandvik Folkehøyskole. Andersen er født i Bergen og vokste opp der. Pinsekirken Tabernaklet var hans åndelige hjem. I 1979 ble han cand.theol. ved Menighetsfakultetet. De senere år har han reist en god del som forkynner til ulike land, spesielt til Russland og Afrika. Andersen har skrevet flere bøker. Den siste, som kom ut i juni er "Våg å tenke - våg å tro!", en bok om trosforsvar. Dessuten er Andersen daglig leder i stiftelsen Global Misjon.

onsdag, november 26, 2008

Ikke lett for Israel

Det er ikke lett for Israel

Forvrengt reportasje på NRK
For noen dager siden satt jeg og hørte på Dagsrevyen på NRK. Der var det et innslag om Israel. Gjennom reportasjen fikk man inntrykk av at Israel hadde brutt en våpenhvile med Hamas ved å gå inn i Gaza og skyte 6 palestinere.
Så hadde palestinerne i Gaza svart med å skyte raketter inn i Israel, og som svar på det hadde Israel stengt grensen til Gaza – slik at forsyninger ikke kom inn. Derfor var det nå fare for en humanitær katastrofe.
Det som ikke ble fortalt i NRK's reportasje, var at Israel hadde oppdaget en tunnel som var blitt gravd fra Gaza inn i Israel. Israel mistenkte at hensikten var å prøve å kidnappe israelske soldater. Derfor gikk israelske militære inn og sprengte tunnelen. Det ble kamper og palestinere ble drept.
Det må da være hevet over tvil at det å grave en slik tunnel inn i Israel fra Gaza innebar brudd på våpenhvilen. Hvilket land ville finne seg i noe slikt?
Det er også en uhyrlighet at verden synes å mene at Israel skal finne seg i at raketter til stadighet regner over deres grensebyer. Hvilken stat i verden ville finne seg i det? Ville ikke en slik stat svikte sine innbyggere om de ikke gjorde nok for å forsvare dem?
Et forsøk fra Israels side på å få en stopp på rakettbeskytningen er å stenge grensen for å tvinge Hamas til å få en slutt på denne beskytningen. Da skriker verden opp, men selv om man kanskje sier noen ord om rakettbeskytningen, gjøres det på en svak måte i forhold til fordømmelsen av Israel. I praksis får man inntrykk av at man mener at Israels innbyggere skal finne seg i at raketter regner over dem.
Et poeng er at uskyldige rammes når grensen stenges. Det er et viktig poeng. Men samtidig har Fatah-aviser på Vestbredden skrevet at Hamas krisemaksimerer. Fatah beskylder Hamas for å lage et skuespill av situasjonen. Det kommer nemlig inn mye forsyninger gjennom smuglertunneler fra Egypt.

En annen reaksjon fra Israels side er militære aksjoner på Gaza for å få stoppet rakettene. Det gjøres til en viss grad, men om det skal monne, må det nok en storaksjon til. Og da vil nok fordømmelsen av Israel igjen bli høyrøstet.

Feil i Israel
Men dette som nå er sagt, betyr ikke at Israel er feilfri. Det fikk jeg også illustrert for noen dager siden da jeg leste på den israelske avisen Ha'aretz' nettside. Der var det en artikkel som spurte: Hvorfor kaster Israel ut sine beste venner?
Det ble fortalt om en dansk familie som hadde bodd i Israel i atskillige år, i en type campingvogner. De hadde gjort mye godt der de bodde og var høyt verdsatt i lokalsamfunnet. Men de bodde der bare på turistvisum og måtte stadig ut av landet for å søke om fornyelse av visumet. Nå er hele familien i ferd med å kastes ut. Da to familiemedlemmer kom tilbake fra Tyrkia, ble de arrestert på flyplassen og utsatt for en ytterst nedverdigende behandling da de var arrestert. Avisen Ha'aretz brettet det ut i en sterkt kritisk artikkel. Og protesten fra lokalsamfunnet mot den måten denne danske familien blir behandlet på, er også meget sterk.
En ytterst beklagelig feil av israelske myndighetspersoner. Dette er så absolutt ikke med å skape godvilje for Israel!
Men det gjøres feil i Norge også! Når for eksempel kristne iranske asylsøkere sendes tilbake til Iran hvor de står i fare for å bli fengslet, torturert og drept, skammer jeg meg på Norges vegne.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Opplysningen om at Hamas har gravd en tunnel fra Gaza til Israel for angivelig å kidnappe israelske soldater er ny for meg. Her hadde det vært veldig fint hvis bloggeier kunne supplere en link til en av Israels større aviser, som nok sikkert har gjort et stort nummer av det, hvis dette virkelig er sant.

Hvis NRK bevisst holdt slik informasjon tilbake hvis den er alment tilgjengelig er dette ganske oppsiktsvekkende.

6:00 p.m.  
Anonymous Anonym said...

IKKE LETT FOR PALESTINA

1:30 p.m.  
Blogger Øyvind Gaarder Andersen said...

Angående tunnelen som ble gravd fra Gaza og inn i Israel:
Det var store oppslag om dette i israelske aviser, som kunne leses på deres nettutgaver.
Jeg tror også at det var omtalt på NRKs nyheter.

Men i innslaget på Dagsrevyen noe senere, i en reportasje ved Sissel Wold, ble tunnelen som var gravd ikke nevnt. Det ble bare sagt at Israel hadde gått inn i Gaza og drept 6 palestinere, ikke noe om hvorfor de hadde gått inn.

Det var ikke så lett å finne de stort oppslåtte artiklene nå. Men noen fant jeg.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3628572,00.html

Ynetnews representerer en av de største avisene i Israel. Man må gå litt ned i artikkelen (omtrent 5 avsnitt) for å lese om tunnelen.

Hos Debka står det flere detaljer:

http://www.debka.com/headline.php?hid=5696

Også Aftenposten nevner dette:

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2752467.ece

For Fatahs påstander om at Hamas drev med krisemaksimering og et skuespill når det gjaldt forsyningssituasjonen, se Jerusalem Post:

http://pqasb.pqarchiver.com/jpost/access/1600934741.html?dids=1600934741:1600934741&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=Nov+19%2C+2008&author=KHALED+ABU+TOAMEH&pub=Jerusalem+Post&edition=&startpage=4&desc=Hamas+is+staging+Gaza+blackouts%2C+Ramallah+officials+say

Ellers til deg som skriver: "Ikke lett for Palestina". Nei, situasjonen for palestinerne er tragisk!

Men det skyldes ikke minst deres ledere og deres fremgangsmåte. Hamas må vel sies å være en ulykke for Gazas befolkning.
Og Fatah, med sin korrupsjon for eks., har ikke vært særlig bra heller...

2:39 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Takk for svar Øyvind. Men jeg tror jeg må ta NRK litt i forsvar, for hvis du selv har hatt problemer med å finne referanser til tunnelen i israelsk presse, og man må lete til 5. avsnitt for å finne noe om det, så skjønner ihvertfall jeg meget godt at NRK droppet denne detaljen, for når det gjelder Dagsrevyen, så regner man nok på sekunder over hva man har tid til. Det er ikke alltid ond vilje hos NRK, selv om mange av Israels venner prøver å få oss til å tro det.

9:34 p.m.  
Blogger Øyvind Gaarder Andersen said...

Den reportasjen jeg referer til, ved Sissel Wold, ble sendt noe senere enn da nyheten om tunnelen var fersk. Men det var store oppslag i israelse aviser. Som det fremgår av linkene, skrev f.eks. også Aftenposten om denne tunnelen.

Man skulle forvente at Sissel Wold som rapporterer fra Midt-Østen hadde sagt noe om tunnelen, som var årsaken til at Israel gikk inn i Gaza.
Den traumatisering som befolkningen i Sederot og omegn opplever på grunn av den stadige rakettbeskytningen synes også i stor grad å være et ikke-tema.

2:02 p.m.  
Anonymous Anonym said...

stopp

11:57 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home