Mitt foto
Navn:

Øyvind Gaarder Andersen er lektor ved Høyskolen for ledelse og teologi på Stabekk, som nettopp er opprettet av baptistene og pinsebevegelsen. Han underviser også ved Hedmarktoppen og Sandvik Folkehøyskole. Andersen er født i Bergen og vokste opp der. Pinsekirken Tabernaklet var hans åndelige hjem. I 1979 ble han cand.theol. ved Menighetsfakultetet. De senere år har han reist en god del som forkynner til ulike land, spesielt til Russland og Afrika. Andersen har skrevet flere bøker. Den siste, som kom ut i juni er "Våg å tenke - våg å tro!", en bok om trosforsvar. Dessuten er Andersen daglig leder i stiftelsen Global Misjon.

mandag, oktober 27, 2008

EU-parlamentet har gitt Sakharovprisen til den kjente kinesiske menneskerettig-hetsforkjemper Hu Jia

Dette er modig gjort av EU-parlamentet som mottok kraftige advarsler fra Kina på forhånd. På lignende vis hadde Kina advart mot å gi Hu Jia Nobels fredspris. Også der var han en av favorittene.

Prisen har fått sitt navn etter den sovjetiske fysiker og menneskerettighetsforkjemper Andrej Sakharov. Den utdeles for tyvende gang. Prisen består av et sertifikat og en sjekk på 50.000 euro. Den overrekkes i Strasbourg 17. desember.
- Hu Jia er en av de virkelige forsvarerne av menneskerettigheter i Folkerepublikken Kina, sier Hans-Gert Pettering, EU-parlaments president, i en uttalelse.
Og han fortsetter:
- EU-parlamentet sender med dette ut et signal om støtte til alle som støtter menneskerettigheter i Kina.
Hu Jia har også jobbet med AIDS og miljøspørsmål i Kina. Tidligere i år ble han fengslet i tre og et halvt år for å ha "oppfordret til å styrte statsmakten", en typisk tiltale som gjerne brukes mot aktivister i landet.
Hans kone, Zeng Jinyan, og deres ett år gamle datter sitter i husarrest i Beijing.
I 2007 ble Zeng kåret av ukebladet Time som en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer på grunn av arbeidet hun og ektemannen har gjort.
Flere EU-parlamentarikere anklager Kina for å ha forsøkt å forhindre dem fra å gi prisen til Hu.
- De har prøvd med brev, med e-post og med telefoner, sier Graham Watson, en EU-politiker, til AFP.

Det er å håpe at Kinas trusler når det gjaldt Nobels fredpris, ikke virket inn på nobelkomitéens valg da den ga prisen til Martti Artisaari. Hans innsats som fredsmegler gjør ham uten tvil til en verdig vinner. Men samtidig har menneskerettighetssituasjonen i Kina, på grunn av OL, i særlig grad stått i fokus dette året. Derfor var det veldig berettiget av EU- parlamentet å gi Sakharovprisen til Hu Jia.
Dessverre må sannsynligvis Hu Jia melde avbud når prisen overrekkes siden han sitter i fengsel i Kina.
(Kilder: Kina i dag, Nyheder, 24.10.08 og Aftenpostens nettside, 23.10.08)

Ytterligere kommmentar av Afteposten
Aftenposten skriver i dag ytterligere om saken på sine nettsider. Statssekretær Raymond Johansen i UD er i Kina for å snakke menneskerettigheter, men ingen pressefolk får følge med ham til Tibet. "Beijing ville ikke at norske medier skulle være med og norsk UD bøyde seg og føyde seg. Det var ifølge statssekretæren så viktig å komme til Tibet."
Dette lover ikke godt for menneskerettsdialogen mellom Kina og Norge, synes Aftenposten. Og den skriver videre:
"Hvor mye dialog det kan bli snakk om, kan vi lure på når vi ser den kinesiske reaksjonen på at EU-parlamentet har gitt den prestisjetunge Sakharov-prisen til den fengslede dissidenten Hu Jia.
- Grov innblanding i kinesiske indre anliggender. Vil skade forholdet mellom Kina og EU. Det var reaksjonen fra Beijing. Budskapet skulle være krystallklart, og det er omtrent til forveksling likt den sovjetiske reaksjonen da fysikeren og dissidenten Andrej Sakharov fikk Nobels fredspris i 1975."

Som kristne berører det oss ikke minst at millioner av kristne forfølges for sin tro i dagens Kina.

Men vi skal også glede oss over at God TV nå skal få anledning å sende på kinesisk til Kina.