Mitt foto
Navn:

Øyvind Gaarder Andersen er lektor ved Høyskolen for ledelse og teologi på Stabekk, som nettopp er opprettet av baptistene og pinsebevegelsen. Han underviser også ved Hedmarktoppen og Sandvik Folkehøyskole. Andersen er født i Bergen og vokste opp der. Pinsekirken Tabernaklet var hans åndelige hjem. I 1979 ble han cand.theol. ved Menighetsfakultetet. De senere år har han reist en god del som forkynner til ulike land, spesielt til Russland og Afrika. Andersen har skrevet flere bøker. Den siste, som kom ut i juni er "Våg å tenke - våg å tro!", en bok om trosforsvar. Dessuten er Andersen daglig leder i stiftelsen Global Misjon.

fredag, mars 27, 2009

Statlig overgrep mot Norge IDAG

Det har vakt betydelig oppsikt at flertallet i Kulturrådet har besluttet å frata Norge I DAG pressestøtten. Med rette kalles dette for statlig sensur og statlig meningstvang.

Flere politikere har kommet på banen, og tar skarp avstand fra vedtaket. Aviser som Vårt Land, DagenMagazinet og Korsets Seier uttrykker sin støtte til Norge IDAG.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, støtter også Norge IDAG. Det vil være et tap for norsk presse om avisen skulle bli borte, sier han. "Jeg er skeptisk til en ordning der noen går inn og opptrer som en slags overredaktører, en instans som vurderer journalistisk kvalitet i det enkelte medium. Det er ikke en god ordning," sier Kokkvold (DagenMagazinet 26.03).

Her er det tydeligvis en kamp som må kjempes for pressefriheten! Norge IDAG må oppmuntres til å kjempe, gjennom alle tilgjengelige kanaler, for å få den pressestøtten de har krav på. Og de bør få støtte fra alle, både fra de som er på linje med avisen – og de som ikke er det. For her er det pressefrihet i motsetning til meningstvang det handler om.

14 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hei Øyvind, takk for at du tar opp denne saken. Den bringer skam over det norske demokratiet. Dessverre er den kun én av mange lignende saker der dagens regjering og deres utnevnte utvalg og undergrupper forsøker å strupe ytringsfriheten og trosfriheten. Det er viktig at vi tør å stå på. Det norske byggverket med frihet og mangfold kan raskt brytes ned dersom de destruktive kreftene får holde på uhemmet.

3:36 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Det er uredelig når kristne kaller dette for statlig sensur og statlig meningstvang. Det er vår kristenplikt å tro på forsikringene fra Kulturrådet at så ikke er tilfelle inntil vi kan bevise det motsatte.

Vårt Land hadde fått tak i begrunnelsene, som var mangelfulle bylines, dårlig kildekritikk, for lite variert stoff o.l. Dette er enkelt å rydde opp i uten å måtte gå på kompromiss med det hovedbudskap man ønsker å formidle.

Kulturrådet sier da også at det er bare å rydde opp i disse ting å søke på nytt. Korsets Seier fikk hver eneste krone de søkte om, fordi de etterlever Kulturrådets minimumskrav.

Det er ufint å fremstille dette avslaget som noe annet enn det det er - en enkel kvalitetskontroll på HVORDAN avisen redigeres - ikke HVA som redigeres.

Norge IDAG kan bare gjøre små grep, og få pressestøtte også i fremtiden. Noe jeg faktisk tror de kommer til å gjøre.

4:17 p.m.  
Blogger Øyvind Gaarder Andersen said...

Er det ikke litt tankevekkende at generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er uenig med deg i en slik vurdering av Kulturrådets vedtak?

6:49 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Norge IDAG har redaktører som vekselsvis opptrer som rene, politiske aktivister og bruker avisa som instrument for å fremme det politiske kandidaturet til sjefredaktørens kone.

Dette er uhyre uprofesjonelt og et brudd med enhver journalisfaglig og presseetisk standard. Selvsagt står det Norge IDAG fritt å holde på slik, men da bedømmes de deretter. Man får ikke i pose og sekk.

Jeg mistenker at Kokkvold reagerer spontant og egentlig ikke har lest Norge IDAG særlig grundig. Poenget er at denne avisa er totalt useriøs, ikke at den er "kristen".

7:27 p.m.  
Anonymous Kurt said...

Jeg blir flau over Norge IDAG. Avisen er klønete redigert, full av enkle stavefeil og kommafeil og med en total mangel på kildekritikk når de hauser opp Israel som en nærmest ufeilbarlig stat.

Godt at Kulturrådet gir dem noe å tygge på, for Norge IDAG er noe av det pinligste som publiseres i landet vårt. At det er kristent i tillegg gjør ikke saken bedre.

Og som Ystebø innerst inne vet selv: Korsets Seier er da vitterlig en kristen avis og mottar støtte. Så han kan like gjerne legge av seg offer-mentaliteten med en gang og heller prøve å rette opp grove feil og grumsete rolleblandinger (som at man skryter uhemmet av Anita A. Sæle og Pyramidesalg som sønnen til FJ Sæle driver). Disse tingene er et grovt brudd på presseetiske retningslinjer som ville blitt slått hardt ned på i andre redaksjoner.

En annen ting er Sæles forsvar av den mildt sagt tvilsomme TV-kanalen Visjon Norge, som kritiseres hardt fra alle kanter for elendig økonomistyring og uverdige pengeinnsamlinger (inkassokrav om man ikke betaler i tide) fra eldre mennesker).

Slutt å klage over at Kulturrådet gjør jobben sin. Rydd opp i eget rot i stedet, Ystebø/Sæle.

12:46 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Det er ingen grunn til at våre skattepenger skal gå til å støtte et religiøst menighetsblad. Dere får tro på hva dere vil, men krev ikke at skikkelige folk skal betale for det. Betal sjøl!

10:20 a.m.  
Anonymous Magnus Husøy said...

Jeg er faktisk enig i mange av de saklige innvendingene som kommer fra andre brukere her, samt fra Kulturrådet selv. Men et viktig poeng når det gjelder Norge IDag er jo at de speiler et helt spesielt minoritetssyn i den offentlige debatten. Dette bør veie såpass tungt at enkelte svakheter på det redaksjonelle plan ikke skal være så utslagsgivende som de har blitt. Når det er sagt så synes jeg personlig at Norge IDag gjerne kan rydde opp i disse småtingene, altså skrivefeil og profesjonalitet i skriving og redigering.

Noen nevner imidlertid at Norge IDag ikke bør støttes pga. politiske meninger, dette er jeg imidlertid ikke enig i, i det hele tatt. Dette er snarere nok et eksempel på hvordan det politisk korrekte forsøker å strupe annerledes-tenkende.

2:31 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Det ser ut til at både du, og Norge IDAG ser ut til å ikke ha fått meg seg hvor sterkt Klassekampen har støttet Norge IDAG.

F. eks her på lederplass:

http://klassekampen.no/55812/article/item/null


I tillegg har de gjort en rekke andre artikler, og intervjuer i sakens anledning.

2:59 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Det ser ut til at både du, og Norge IDAG ser ut til å ikke ha fått meg seg hvor sterkt Klassekampen har støttet Norge IDAG.

F. eks her på lederplass:

http://klassekampen.no/55812/article/item/null


I tillegg har de gjort en rekke andre artikler, og intervjuer i sakens anledning.

3:04 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Øyvind Gaarder Andersen sa...
Er det ikke litt tankevekkende at generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er uenig med deg i en slik vurdering av Kulturrådets vedtak?


Det stemmer heller ikke. Han sa faktisk det stikk motsatte. Kokkvold sa bare at han var uenig i ORDNINGEN, og deretter sa han at han hadde antagelig stemt for det samme om Norge IDAG dersom han hadde vært med i Kulturrådet.

3:10 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Kurt sa: (som at man skryter uhemmet av Anita A. Sæle og Pyramidesalg som sønnen til FJ Sæle driver).

Kan du dokumentere dette, Kurt? Det gjør du ved å finne frem til den artikkelen på Norge IDAG's nettsider som skriver dette eller referere til papirutgve, dato og år. Kan du ikke dokumentere dette er dine påstander verre enn Norge IDAG's skriverier. M.a.o. blank løgn og falske anklager hvilket jeg tror er det som kjennetegner kritikerne av Norge IDAG best.

8:51 p.m.  
Anonymous Anonym said...

dere i norge i dag trenger å få besked om at dere ikke kan ta som en selvfølge at staten gir dere støtte økonomisk, dere har i alle år vist at dere er smalere en et nyansert bilde av virkeligheten dere selv skaper dere.

5:09 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Ja, sannsynligvis sa det er

12:55 p.m.  
Blogger kul2 said...

Piss deg i ørene Øyvind! Du må faan steike meg begynne å feie for din egen dør du før du feier for andres , kom deg ned på bakkenivå.

hilsen en av studentene dine

11:14 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home